castellano

El Matarranya és la comarca més meridional de les que conformen la Franja i pren el seu nom del riu més cabalós de la zona. El Matarranya està format per 18 localitats, cada una de les quals té les seves particularitats, monuments i atractius naturals .

El Matarranya forma part del Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit. Aquest Parc Natural, amb gran densitat i varietat de vegetació, és el refugi de nombroses espècies animals, destacant-se la cabra hispànica. Els Ports és un lloc ideal per a practicar l’ornitologia, sobretot pels afeccionats a les aus de rapinya. Aquí es poden veure alguns dels rapinyaires més majestuosos: l’àguila real, el falcó pelegrí i, de nit, el mussol real.

Les restes arqueològiques a tota la zona demostren que el territori ha estat habitat des de temps prehistòrics. Hi ha interessants restes de poblats ibèrics a Calaceit (Sant Antoni i Tossal Redó), Queretes (Els Castellans), Massalió (Sant Cristòfol) i La Vall del Tormo (la fortificació de la Torre Cremada).

Alguns exemples de la presència musulmana que va durar diversos segles i el període de convulsions posteriors han deixat la seva empremta a tot el territori. Així, es pot veure el sostre Mudejar de l'Ermita de la Font de Pena-roja, les restes de la fortificació de la Freixneda, o la Plaça Major de Calaceit.

A més a més de Calaceit, altres pobles com La Freixneda, Vall-de-Roures i Ràfels han estat declarats conjunts historicoartístics per l’harmonia de les seves construccions civils, palaus i esglésies.